skip to main content

NLNB Blog

How Cyber Smart Are You?

Take our quiz to test your knowledge!

How Cyber Smart Are You?

Staying safe and secure online is becoming harder and harder as cyber criminals find new ways to hack systems and steal information.   Test your knowledge about how to protect yourself from identity theft and cybercrime by taking our quiz.

Q 1:  What is the most motivating item for a cybercriminal to steal?

a) Email address
b) Sensitive data
c) Money
d) Phone number

Answer:  c) Money.  Obtaining information that can be turned into money is often the core of most cybercriminals’ activities.

Q 2: Where is the safest place to store your passwords?

a) Excel file
b) Piece of paper
c) Phone contacts
d) Memory (human)

Answer: d) Memory.  It is advised not to store passwords on your computer or phone in case your system is hacked. Over the years, password requirements have increased in complexity and length, making them more difficult to remember.  We recommend finding a password manager app that encrypts the contents so you only have to remember one password.

Q 3: Which of the following is a strong password?

a) Angel16
b) 1qaz2wsx
c) cwraB4@#
d) Password123

Answer: c) cwraB4@#.  Use a random set of characters that uses both uppercase and lowercase letters, as well as numbers and special characters. Avoid patterns with your passwords and use different passwords for different accounts.

Q 4: Which of the following should you NOT do when using public wireless connections?

a) Log into work systems or email
b) Send sensitive emails
c) Use online banking
d) All of the Above

Answer: d) All of the Above.  If you’re likely to use public Wi-Fi you should follow these best practices:  Limit logging in and viewing sensitive information.  Avoid sending confidential or sensitive information. Ensure that file and printer sharing is turned off for public networks. Make sure that your computer or mobile device is up to date on both your operating system and browser. 

Q 5: Which of the following operating systems places you at higher risk of being compromised?  

a) Windows XP
b) Windows 7
c) Windows 10
d) None of the above

Answer: a) Windows XP. This operating system is no longer supported by Microsoft. This means that Microsoft will no longer create security updates and patches. Any known vulnerability or security concern will not be resolved, leaving you susceptible to cybercrime.  We recommend updating to a supported system.

Q 6: Which of the following is TRUE about mobile devices?

a) Need regular updates
b) Can be infected with malware
c) Need strong passwords
d) All of the above

Answer: d) All of the above.  Follow these best practices to keep your mobile device safe and secure: Keep up on new updates to fix vulnerabilities.  All mobile devices should be password protected. Use caution when using public Wi-Fi.  Utilize encryption features in case your phone is lost or stolen.  Use caution installing apps and delete any old apps that you no longer use. Utilize security software such as anti-virus software.

Q 7: Which information is generally safe to share on Facebook?

a) Sensitive information
b) Leaving for a vacation
c) Latest trick your dog has learned
d) Bank account number

Answer: c) Latest trick your dog has learned.  Be cautious as to what kind of information you share on social media.  If you advertise that you are leaving on vacation, you could be alerting criminals that your home will be vacant.  Never share any sensitive data like account numbers publicly on Facebook or through private messages.

Q 8: Which is the safest assumption to make when deciding to click on links or attachments in an email?

a) You know the sender
b) Links are encrypted “https”
c) Attachment is a PDF
d) You expected the email

Answer: d) You expected the email.  Cyber criminals are getting better and better at spoofing emails and disguising malicious links and attachments.  Delete emails that you are unsure about or verify the authenticity by asking the sender if it is legitimate before you click on any links or attachments.

So how did you score? When it comes to cyber security, YOU are your first line of defense.  Stay informed on best practices, use caution and regularly monitor your financial accounts and credit report.  Finally, if you suspect fraud, report it immediately. NebraskaLand National Bank partners with CyberScout, previously IDT911, to offer our customers proactive Identity theft protection and education to successful resolution. Contact us today any of our locations for more information!

Local People. Local Decisions. Local Ownership.
NebraskaLand National Bank is committed to website compliance with the Americans with Disabilities Act.
We strive to make our site useful and accessible to everyone. If you have questions or comments regarding the website please contact us.
copyright © 2004-2019 NebraskaLand National Bank. All rights reserved. / sitemap / Admin Login
top
^